Optimal Breathing Gas Mixture in Professional Diving with Mul[ple Supply


Başaran O. İ., Ünal M.

World Congress on Engineering , London, England, 7 - 09 July 2021

  • Publication Type: Conference Paper / Unpublished
  • City: London
  • Country: England
  • Galatasaray University Affiliated: Yes

Abstract

Yüzyıllardır insanlar nefes tutarak dalmayı dünyanın çeşitli yerlerinde uygulamışlardır. Fosillerden bilindiği kadarı ile yaklaşık 4,500 sene önce insan okyanus dipleri ile tanışmış, aklı ve keşfetme arzusu ile bugünkü duruma gelmiştir. Suyun altını keşfetmek belki de her insanın düşlerini süslemiştir. Avlanma, keşfetme, tekneleri tamir etme veya ele geçirme istekleri, hazineler bulma hayalleri su altında uzun süre kalabilme isteğini arttırmıştır. Son yüzyılda yaşanan teknolojik gelişmelerle profesyonel dalış faaliyetleri önemli ölçüde artmıştır. Profesyonel dalış, dalgıçlara çalışmaları için ödeme yapılan dalıştır. Profesyonel dalışın en çok bilinen branşı sanayi dalgıçlığıdır. Sanayi dalgıçlığı, dalgıcın su dışında yapılan işlere benzer endüstriyel, inşaat, mühendislik, bakım veya diğer ticari amaçlarla su altı çalışmalarında yer aldığı bir profesyonel dalış uygulaması olarak düşünülebilir. Bu çalışmada dalış maliyetlerini minimuma indirirken solunan gaz karışımının optimize edilmesi planlanmıştır.

 

Bu çalışmada ele alınan ana maliyetler dalgıç maliyeti ve solunum gazı maliyetidir. Dalgıç maliyetinin saatlik olduğu varsayılmıştır. Solunum gazının havanın oksijen ile zenginleştirilerek hazırlandığı varsayılır. Bu nedenle tek maliyet, Nitrox karışımını elde etmek için solunum gazına eklenen saf oksijen maliyetidir. Dalış süresi arttıkça hem dalgıç maliyeti hem de solunum gazı maliyeti artacaktır. Dalış süresi iki aşamaya ayrılabilir, ilk aşama profesyonel dalgıcın belirli görevleri gerçekleştirdiği dalışın kendisidir. Görevler tamamen veya kısmen tamamlandığında, dalgıç çıkış prosedürüne başlamalıdır. Bu ikinci aşamada dalgıç herhangi bir görev yapmaz ve boşta sayılır. Amaç dalgıcın boşta kalma süresini azaltmaktır. Bunu başarmak için, solunum gazındaki azot oranı düşürülmelidir. Ancak azot oranını azaltmak için, solunum gazının oksijen oranını arttırılmalıdır, bu da solunum gazı maliyetini artıracaktır. Bu çalışmanın amacı, toplam maliyetleri minimize ederken bu iki maliyet arasındaki dengeyi bulmaktır.

Önerilen modeli göstermek için iki varsayımsal problem çözülmüştür. İlk problem tek dalış, ikinci problem tekrarlı dalış olarak kabul edilir. Her problemde tek gaz ve çoklu gaz modelleri kullanılmış ve her sayısal örnek, Genetik Algoritması kullanılarak MATLAB ile çözülmüştür. Algoritma, rastgele bir başlangıç ​​popülasyonu oluşturarak başlar ve daha sonra bir dizi yeni popülasyon oluşturur. Her adımda, algoritma bir sonraki popülasyonu oluşturmak için mevcut nesildeki bireyleri kullanır. Sonlandırma koşullarına ulaşıldığında algoritma durur. Sonuçlar, dalgıcın dekompresyon için daha az zamana ihtiyaç duyduğunu, dolayısıyla boşta kalma süresinin azaldığını göstermektedir. Öte yandan, dekompresyon gazı sayısı arttıkça gaz maliyeti kademeli olarak artar. Bunun nedeni, ilave gazların oksijence daha zengin olması ve bu da karışım maliyetini artırmasıdır. Toplamda maliyet düşer, ancak en önemli düşüş ikinci gazın eklenmesiyle olur. Bu yazıda önerilen yöntemler tamamen teoriktir ve dalgıçlar her zaman uygun eğitim ve sertifikalara sahip olmalıdır.