7223 Sayılı Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanunu’nun 6. Maddesi ile Düzenlenen Ürün Sorumluluğuna “Uygunsuzluk” ve “Zarar” Unsurları Açısından Eleştirel Bakış(*)


Akçura Karaman T.

Terazi Hukuk Dergisi, sa.199, ss.78-97, 2023 (Hakemli Dergi) identifier

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Basım Tarihi: 2023
  • Dergi Adı: Terazi Hukuk Dergisi
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.78-97
  • Galatasaray Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

İmalatçının üretip piyasaya arz ettiği ürünlerin sebebiyet verdiği zararlardan objektif olarak sorumlu olması, uzun za- mandır beklenilen bir hukuki düzenlemedir. Bu yönde bir düzenleme Türk imalatçıların ürünlerinin Avrupa Birliğinde serbestçe dolaşabilmesi için de gereklidir. Nitekim 1985 tarihli ve 85/374 sayılı AB Konsey Direktifi ile Avrupa Birliği ülkeleri imalatçıların ürünlerinin sebebiyet verdiği zararlardan üçüncü kişilere karşı objektif olarak sorumlu olduk- larını düzenlemiştir. Türk Kanun koyucusu da bu ihtiyacı karşılamak amacıyla konuyu 2020 tarihli 7223 sy. Kanun’un 6. maddesi ile düzenleme yolunu tercih etmiştir. Ancak bu düzenleme, hem düzenlendiği kanun hem düzenlemenin içeriği itibariyle amaca hizmet etmekten oldukça uzaktır. 7223 saylı Kanun’un 6. maddesinin “ürün sorumluluğu tazminatı” olarak belirlenen başlığına bakıldığında dahi düzenlemenin, konunun uzmanlarınca yapılmadığı anlaşıl- maktadır. Sorumluluk kelimesi, zaten tek başına, “bir zararı giderme yükümlülüğünü” diğer bir ifade ile “tazminat yükümlülüğünü” ifa etmektedir. Dolayısıyla, sorumluluk ve tazminat birbirini tamamlar şekilde kullanılmaması gere- ken iki kelimedir. Bahse konu Kanun başta ismi olmak üzere önemli hatalar içermektedir. Bu çalışma ile, 6. madde ile getirilmiş olan ürün sorumluluğu düzenlemesinin özellikle “uygunsuz ürün” ve “zarar” unsurları açısından 85/374 sayılı AB Konsey Direktifi ile farkları belirlenmeye çalışılmıştır.
It is a long-awaited legal arrangement that the manufacturer would be objectively liable for the damages caused by the products manufactured and placed on the market. A regulation in this direction is also necessary in order for the products of Turkish manufacturers to circulate freely in the European Union. As a matter of fact, the European Union countries regulated with the EU Council Directive 85/374 dated 1985 that manufacturers are objectively liable to third parties for damages caused by their products. The Turkish Legislator preferred to regulate the issue with Article 6 of the Act No. 7223 of 2020 in order to meet this need. However, this arrangement is far from serving the purpose, both in terms of the act under which it is regulated and the content of the arrangement. Even from the title of Article 6 of the Act No. 7223 as “product liability compensation”, it is ascertained that the regulation was not made by the experts of the field. The word “liability”, by itself, already means “obligation to remedy a damage”; in other words, “the obligation to compensate”. Therefore, “liability” and “compensation” should not be complementary words. This article analyzes the differences between the product liability regulation stipulated in Article 6 of the Act no. 7223 and the EU Council Directive no. 85/374, especially regarding the two elements being “non-compliant product” and “damage”.